Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost predstojnika Odsjeka za strateško komuniciranje. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem medija, međunarodnih odnosa te nacionalnog identiteta i imidža. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je pet knjiga te više od pedeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kraljevsko vjenčanje na Nova TV

U specijalnoj emisiji Nove TV posvećenoj kraljevskom vjenčanju princa Harryja, komentator je bio i dr.sc. Božo Skoko, koji je govorio o kraljevskoj obitelji kao brendu.

Božo Skoko je bio jedan od gostiju specijala "Kraljevsko vjenačnje" koji je emitiran u subotu, 19. svibnja 2018. na na najgledanijoj hrvatskoj televiziji - Novoj TV. Uz Skoku, u studiju su bili i urednica vanjske politike te televizije Ivana Petrović, vodeća hrvatska stručnjakinja za protokol Milada Privora te modna kreatorica Matija Vuica.

Božo Skoko na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu vodi kolegije iz Odnosa s javnošću te obnaša dužnost predstojnika Odsjeka za strateško komuniciranje. Usto, bavi se istraživanjem medija, međunarodnih odnosa te nacionalnog identiteta i imidža.

Za DNEVNIK.hr uoči vjenčanja komentirao je fenomen britanske kraljevske obitelji. "Kraljevska obitelj jest jedan od najvećih brendova Velike Britanije. Kraljica utjelovljuje simbol nacionalnog identiteta i ponosa, te predstavlja snagu kontinuiteta i tradicije britanske državnosti i moći. S druge strane kraljevska obitelj predstavlja svojevrsnu atrakciju. Svi smo od malena slušali i čitali priče o kraljicama i prinčevima, ali i lijepim siromašnim djevojkama kojima se osmjehnula sreća da se udaju na dvor. Oni to žive u stvarnosti i samim time predstavljaju mamac za medije, turiste i obične ljude diljem svijeta. Prateći njihove živote, makar virtualno, imamo osjećaj da i mi postajemo dio toga. Uostalom sjetimo se da je vjenčanje princa Williama 2011. gledalo dvije milijarde ljudi u 180 država svijeta. To je neprocjenjiva promocija Britanije, njezina načina života, vrijednosti i kulture. Vlasti u Britaniji, kao i njihov turistički sektor i javna diplomacija su itekako svjesni te snage i meke moći kraljevske obitelji, odnosno tradicije koju predstavljaju i zato ju eksploatiraju na najbolji mogući način, odnosno koriste za promociju i PR Velike Britanije u svijetu. Procjenjuje se da kraljevska obitelj Velikoj Britaniji godišnje donese prihoda u vrijednosti 1,8 milijardi funti, od toga izravno kroz turizam više od 550 milijuna funti. Procjenjuje se da putovanja, posjeti i diplomatske misije po svijetu članova kraljevske obitelji, Britaniji donesu dodatnih 150 milijuna funti kroz trgovinske ugovore, odnosno prodaju britanskih proizvoda. BBC je svojedobno ustvrdio kako čak deset posto turista Britaniju posjećuje privučeno kraljevskom obitelji. Po procjenama Brand Financea brend kraljevske obitelji se procjenjuje na 88 milijardi američkih dolara. Zamislite onda koliko tako snažan brend može utjecati na promociju Britanije, britansko gospodarstvo i sve ono što se s njime poveže. Zato nije čudo što svi žele biti dio te priče", ocjenjuje Skoko.

Cijeli članak možete pročitati na sljedećem linku: https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/bozo-skoko-komentirao-kraljevsko-vjencanje---517633.html