Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost predstojnika Odsjeka za strateško komuniciranje. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem medija, međunarodnih odnosa te nacionalnog identiteta i imidža. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je pet knjiga te više od pedeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kravat(na) diplomacija

U cilju jačanja uloge kravate u brendiranju i pozicioniranju Hrvatske u svijetu, u Kući Europe u Zagrebu je održan stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ na kojem su sudjelovali vodeći hrvatski stručnjaci za diplomaciju i brendiranje zemlje.

U cilju jačanja uloge kravate u brendiranju i pozicioniranju Hrvatske u svijetu, u Zagrebu je u organizaciji ustanove Academia Cravatica i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN, 7. rujna, održan stručni skup „Kravat(na) diplomacija“, a književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate. Na svečanoj inauguraciji sudjelovala je i vojno-povijesna postrojba Kravat pukovnija. Stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ održan je u Kući Europe, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora i pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i brandom Croata.

Uvodne govore u okviru stručnog skupa održali su Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te koordinator predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe, mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mate Granić, izaslanik i savjetnik Predsjednice RH, akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te uz njih Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica i doc. dr. sc Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za UN.

Boris Ljubičić, poznati hrvatski dizajner okupljenima je predstavio logotip Svjetskog dana kravate kojega autorski potpisuje i koji se već nekoliko godina koristi kao službeni logotip u okviru kampanje i proslave Svjetskog dana kravate. Uz Frku Petešića i Markotića, u panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su i prof. dr. sc. Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, Dag Hammarskjöld, Milada Privora, mag. ing. arh, bivša ravnateljica Državnog protokola Republike Hrvatske i šefica Protokola predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka na području strateškog komuniciranja i upravljanja identitetom i imidžom zemlje, Darell Šarić, strateg u upravljanju robnim markama agencije Hipmedia i Ivica Vidović, poznati hrvatski marketinški stručnjak.

Panel diskusiju vodio je Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, inače renomirani povjesničar umjetnosti i kustos, a kako je bila spriječena osobno sudjelovati u radu stručnog skupa, Skypeom se u diskusiju uključila i Mirella-Marie Katarina Radman, stručnjakinja za međunarodne odnose, novinarka i poduzetnica rođena u Hrvatskoj, koja nakon života u Kanadi odnedavno živi na Islandu.

„Kravatu treba sagledati kao globalni, sveprisutni podsjetnik na Hrvatsku. Što je iPhone za SAD i Samsung za Koreju, to bi za Hrvatsku trebala biti naša kravata. O hrvatskoj kravati napokon trebamo u svijetu ispričati priču, a upravo je ovaj stručni skup, na kojem se naglašava značaj kravate za brendiranje Hrvatske, korak u tom smjeru“, kazao je u svojem izlaganju mr. sc. Zvonimir Frka Petešić.

Akademik Reiner naglasio je da 2020.godine i razdoblje predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe vidi kao idealnu prigodu za promociju kravate u svijetu. „Kravata je svjetski simbol diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, te stoga i demokracije u svijetu“, istaknuo je Reiner, a prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Goran Bandov složili se u tome da je Hrvatskoj potrebna strategija brendiranja u kojoj kravata ima veliku ulogu.

"Živimo u vremenu koje je prezasićeno informacijama i komercijalnom ponudom, stoga iznimno važnu ulogu imaju simboli i stereotipi. Zato se države trude da kroz proces brendiranja svijetu nametnu simbole i pozitivne stereoptipe kroz koje će ih prepoznavati i koje će vetzivati uz njih. Kravata je definitivno jedan od hrvatskih simbola, koje ima moćno značenje ne samo u modnom, već i u etičkom smislu, budući da predstavlja dostojanstvo, odgovornost i poštovanje sugovornika, pa i političkom... Ujedno je dobar simbol europske suradnje i prijateljstva, budući su je Hrvati izumili i donijeli u Pariz, Francuzi učinili nezaobilaznim modnim detaljom, Englezi razvili način vezivanja kakav danas poznajemo, Talijani pridonijeli masovnoj proizvodnji, a Nijemci su joj podignuli prvi spomenik..." - rekao je dr. Skoko. Također je podsjetio kako se su stereotipi o Hrvatima u XVII i XVIII. stoljeću svodili na njihovu borbenost i hrabrost. Čak su u nekim dijelovima Europe sijali strah jer su dolazili s nepoznatog područja, gdje su stoljećima stjecali borbene vještine na granici s Osmanlijama, pa su u borbama bili nadmoćni, a stil ratovanja im je bio drukčiji. Kravata im je popravila imidž, jer se počelo smatrati kao netko može biti okrutan ako ima takav smisao za modu i lijepo... Uostalom tako je nastala francuska Kravat pukovnija, kao simbol elitne vojne postojbe... Nema dvojbe kako kravata, koju svako jutro odijevaju miliju ljudi diljem svijeta, a nedovoljno povezuju s Hrvatskom, može biti snažan simbol u kreiranju imidža Hrvatske - zaključio je Skoko.

Značajno je naglasiti da je ovim stručnim skupom Academia Cravatica, ustanova posvećena istraživanju povijesti i suvremenosti kravate započela svoje tradicionalne aktivnosti ususret Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada, a s uvođenjem Veleposlanika kravate, napravila i novi iskorak u svom kontinuiranom promoviranju kravate kao pokretne hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine. Rezultat stručnog skupa „Kravat(na) diplomacija“, a što su javno podržali i Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova i mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, odluka je svih panelista, ali i predstavnika prisutnih instutucija, pokrovitelja i partnera stručnog skupa, da se već ove godine da snažniji pečat obilježavanju Svjetskog dana kravate diljem svijeta, osobito u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim uredima. U svečanosti je sudjelovala i Kravat pukovnija, a jedan od medijskih pokrovitelja bio je i portal Hia.com.hr.