Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost predstojnika Odsjeka za strateško komuniciranje. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem medija, međunarodnih odnosa te nacionalnog identiteta i imidža. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je pet knjiga te više od pedeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Zagreb Brand Forum 2018.

Na regionalnom Zagreb Brand Forumu održan je okrugli stol na temu brendiranja destinacija, koji je moderirao dr.sc. Božo Skoko, a na kojem su nastupili političari, gospodarstvenici i stručnjaci za brendiranje.

Kako izmjeriti vrijednost brenda i koliko vrijedi njegov nematerijalni dio, trebamo li graditi brend ili ga raditi, kako se boriti s globalnim brendovima, kako nastaju, nestaju i traju novi brendovi i jesmo li u zadnjih 20 godina napravili nove brendove ili pozicioniramo stare, o tim temama govorilo se na ZAGREB BREND FORUMU 2018., koji je održan 9. svibnja 2018. na Zagrebačkom velesajmu u Zagrebu. Suština brenda je emocija. Brendovi nastaju u glavama, a proizvodi u tvornicama. A da bi nešto postalo brend, mora se ustaliti i potvrditi na tržištu, pojasnio je direktor Zagreb brend foruma Darko Buković.

“Otvoreni razgovori, kroz četiri panela sa 28 uglednih govornika – stvaratelja novih vrijednosti, temeljem su mogućnosti suradnje i umrežavanja. Zato je Zagreb Brend Forum idealna platforma za razgovore o povezivanju onih koji su na tržištu, jer na njemu i veliki koncerni, ali i mali poduzetnici imaju podjednaku šansu da kroz brendiranje javnosti predstave svoje proizvode ili usluge”, zaključio je Buković.

Na brend sesiji pod nazivom Brending konkurentnost država i gradova, koju je vodio stručnjak za brending destinacija dr.sc. Božo Skoko, govorilo se o tome kako danas brendirati mjesto, regiju, grad, a govorilo se i o brendiranju kroz manifestacije te upotrebu novih tehnologija.

Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, ističe kako je Hrvatska trustički brend. “Što se tiče investicija u nekim segmentima gospodarstva poput farmaceutske industrije ili, primjerice, obrade metala, i naravno turizma, među investitorima jesmo prepoznati kao brend. No ono čega je svjestan svatko tko se bavi brendovima jest to da se na svakom brendu treba raditi i ne treba ga se pustiti da se sam razvija.

Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ističe kako je sigurnost države osnovni uvjet za ulaganje u svaku zemlju. “Mi u Bosni i Hercegovini imali smo hipoteku nesigurne zemlje, no nema razloga da sada postoji bojazan i strah od bilo čega. U dvije i pol godine turizam nam je narastao za velikih 40 posto, a samo Sarajeve je posjetilo više turista negoli grad ima stanovnika i tu je vidljiv napredak. Investitori dolaze k nama i mnogi su spremni ulagati u infrastrukturu i po tome idemo rame uz rame sa svim susjedima”, naglasio je Jusko.

Za Oliveru Majić, zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba, znanje i uspjeh se umnožavaju dijeljenjem i to pokazuju svi oni koji to znaju. “Moramo se pozicionirati unutar Europskog prostora i moramo se odnositi i na gradove u regiji. Ovakav skup može biti mjesto na kojemu učimo jedni od drugih”, dodala je Olivera Majić.

Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis Centar Jelah – Tešanj i izvršni direktor proizvođača piletine MADI, ističe kako je Tešanj postao brend u BiH unatoč okruženju u kojem se nalazi. “Država pomaže, ali i odmaže. Jasno je da, primjerice, imamo najmoderniju klaonicu u regiji, no ne možemo odvesti robu u nedaleki Slavonski Brod i izvesti piletinu jer smo na crnoj listi Europske unije zbog nedostatka legislative. Čekali smo pet godina da komisija dođe u BiH i obavi kontrolu. Čekamo godinu dana za ratifikaciju toga između BiH i EU-a, a poslovno je teško raditi ako se takve stvari događaju”, upozorava Jabandžić.

Scott Gould, jedan od najboljih stručnjaka za engagement branding, autor i konzultant za Microsoft, Nokiju, GAIN, Finland tourist board, Quilliam, Church of England, ARM, F&W Mediju, govorio je o načinima angažiranja u stvaranju brenda. “Kada sam pričao o poduzetnom brendingu, pokušao sam vas motivirati da nešto i učinite. Dobio sam vašu pozornost tako što sam bio pomalo luckast i tjerao sam vas da sudjelujete i tražio od vas da govorite. To je model kako se angažirati u brendingu. Kada pokušavate na poslu motivirati ljude da s vama kreiraju brend, mislite na pozornost, akciju i prilagođavanje”, naglasio je Gould. O brendingu kroz franšizing govorio je Michael Eyre, predsjednik Europske franšizne federacije.

Brendovi nastaju u glavama – kako to izmjeriti bila je prva brend sesija ZBF-a. Za Tihomira Vraneševića, redovnog profesora na Katedri za marketing zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, značaj brendova uistinu je velik. “Kako bismo taj značaj jednostavno prikazali, zamislimo da kupujemo novi digitalni fotoaparat, a na tržištu ima 1340 modela. Hoćemo li proučavati sve njih? Vjerojatno ćemo, kao i većina ljudi, odabrati dva-tri brenda u koje imamo povjerenje i kretati se u tom poznatom perceptivnom prostoru”, kazao je Vranešević.

Vrijednost brenda, smatra direktor streteškog poslovnog područja Atlantic Grupe i predsjednik Uprave Droga Kolinske Enzo Smrekar, najjednostavnije je izmjeriti odgovorom na pitanje koliko oni generiraju gotovine na kraju dana.

Dodao je kako iza svih jakih brendova stoje još jači ljudi. “Bez njih nema ni brendova. Svaka kompanija treba one ljude koji vjeruju u marketing. To su ljudi koji marketing upotrebljavaju za ambiciozne, rekao bih, drske strategije za vrhunsko izvršavanje zadataka. Marketing pomiče političke, zemljopisne, proizvodne, ali i granice u nama. Kada sve to dobro odradimo, ostaje izvrsnost u nama i našim timovima i tek tada možemo očekivati velike stvari i dobre rezultate”, kaže Smrekar.
Sanja Garaj Miloš, direktorica Kulinarstva u Podravki, istaknula je kako treba biti dosljedan u onim vrijednostima koje neki brend nosi sa sobom kroz cijeli životni vijek. “Dakle, osnovne vrijednosti na kojima je brend izrastao moraju biti prisutne uvijek“, kaže Sanja Garaj Miloš.

Prodaja kraljuje, a marketing vlada, poručio je Marjan Batagelj, predsjednik Uprave Postojnske jame. “Mi u Postojnskoj jami nastojimo činiti dobro za tu prirodnu znamenitost i bogatstvo, ali i za gosta”, naglasio je.

Jadranka Primorac, suvlasnica i članica Uprave bolnice Sv. Katarina, istaknula je kako je prilično zahtjevno graditi brend u zdravstvu jer je riječ o vrlo sofisticiranome području. “Vizija, kvaliteta usluge, dostupnost, različitost, inovativnost, etičnost i zadovoljstvo pacijenta parametri su koji čine vrijednost našeg brenda”, napomenula je.

www.hrvatska-danas.com