Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost predstojnika Odsjeka za strateško komuniciranje. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem medija, međunarodnih odnosa te nacionalnog identiteta i imidža. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je pet knjiga te više od pedeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Zajedništvo samo u sportu i ratu

Intervju dr. Bože Skoke za Obzor Večernjeg lista povodom izlaska nove knjige o hrvatskom identitetu i imidžu "Kakvi su Hrvati"

Božo Skoko autor je knjige “Kakvi su Hrvati?” koja je i prije službene promocije uvelike zaintrigirala javnost. U traganju za odgovorom Skoko je bez milosti secirao sva područja života i bez predrasuda oslikao svako od njih. Ipak, najintrigantnije je i dalje pitanje kakvi su zapravo Hrvati. Teško je generalizirati. Moramo imati u vidu da je naš hrvatski identitet prilično kompleksan i raznolik s obzirom na stoljetne utjecaje Rima i Venecije, Beča i Pešte, odnosno Srednje Europe, Turskog Carstva, Bizanta i Balkana pa se prilično razlikujemo od regije do regije. Doduše, ima i puno toga u čemu smo slični pa pojednostavljeno možemo reći da su Hrvati prilični individualci i teško postižu zajedništvo, osim u ratu i sportu, o čemu svjedoči izostanak ozbiljnije suradnje oko velikih projekata u gospodarstvu, ali i ona narodna „Dva Hrvata – tri stranke“. Također, skloni smo poslušničkoj i autoritarnoj kulturi pa se volimo klanjati vođama, a ne razvijati pravu demokraciju. Spremni smo precjenjivati sve što dolazi sa zapada i stavljati se prema njemu u inferioran položaj, a nadmoćno se postavljati prema svemu što dolazi s istoka. Imamo kompleks male zemlje i malog naroda, iako je od nas teritorijalno manje čak devet članica EU, kojima uopće nije problem pokazati svoju dominaciju unutar institucija EU. Nažalost, imamo puno kompleksa, za razliku od naših susjeda Srba koji ih imaju premalo, kako je rekao dobitnik Pulitzera Chris Hedges – kaže na početku razgovora dr.sc. Božo Skoko.

Što je najpozitivnije u hrvatskom mentalitetu i identitetu?

Činjenice ukazuju kako su Hrvati prilično otvoren i tolerantan te prilagodljiv narod, unatoč nekim etiketama koje sami sebi prišivamo. Također smo kreativan narod. Pritom kad kažem kreativan mislim na doprinose umjetnosti, kulturi, kreativnim industrijama, ali i onu negativnu kreativnost u zaobilaženju zakona i nadmudrivanju s institucijama. Hrvati su i miroljubiv narod, iako nas kroz povijest bije glas ratobornih. Zapravo veliki su domoljubi i ponosan su narod, pa su se spremni žrtvovati za više ideale, daleko više od nekih drugih europskih naroda. Profesor Kale je pisao kako Hrvati imaju istančan osjećaj i za pravdu i pravednost, kako se vole međusobno pomagati te kako imaju izraženu ljubav prema majci, majci u obitelji ali i Majci Božjoj. Kroz povijest smo često imali problema s tzv. političkim elitama. Moram priznati kako su naši vlastodršci posljednje desetljeće prilično lutali bez osjećaja za nacionalni identitet, zajedništvo i nacionalne interese, pa su u državi stvoreni prilična psihoza, rastresenost, pesimizam, podjele… Krajnje je vrijeme da okupimo kreativnu energiju, stvorimo potreban optimizam, postignemo zajedništvo u ostvarenju ključnih nacionalnih ciljeva te počnemo cijeniti talentiranije, radišnije i sposobnije među nama, umjesto svojih ideoloških istomišljenika.

Cijeli intervju možete pogledati na stranicama Obzora Večernjeg lista od 15. listopada 2016.