Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Hrvati prvi priznali neovisnost Amerike

Korijeni američko-hrvatske veze

Kada je prošle godine bivši američki predsjednik George jr. Bush posjetio Hrvatsku i na Markovu trgu u Zagrebu, Hrvatsku nazvao istinskim partnerom, vjerojatno nije ni znao da Hrvate i Ameriku vežu duboke stoljetne veze. Starije čak i od prvih iseljavanja iz Dalmacije na taj kontinent. Međutim, toga je svjesna nekolicina američkih povjesničara, koja se bavila tom problematikom. Neki od njih nisu krili iznenađenje svojim saznanjima. Zato ne čudi što su u Hrvatskoj te činjenice još uvijek egzotična priča.

Već u 16. stoljeću jedan dubrovački brod doplovio je do Sjeverne Karoline, gdje se uslijed silovita vremena razlupao o hridi otoka Ranoak. Mornari kojima je onemogućen povratak bili su prisiljeni ostati među tamošnjim Indijancima.

Hrvati su se s Amerikom susreli već u ranoj američkoj povijesti. Postoje ozbiljne pretpostavke da se čak na Kolumbovim brodovima nalazilo nekoliko dubrovačkih mornara.

Preuzmite cijeli tekst ovdje