Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Hrvatska - identitet, image i promocija

Ova provokativna i zanimljiva knjiga potiče na razmišljanje o nama samima; o našem imageu, o tome kako nas doživljavaju drugi, kako komuniciramo međusobno i sa svijetom…
Prelistajte knjigu

Božo Skoko: Hrvatska – identitet, image i promocija, Školska knjiga, Zagreb, 2004. (prvo izdanje), 2005. (drugo izdanje), str. 415, tvrdi uvez

fotografije: Ivo Pervan i Večernji list
recenzenti: prof.dr. Slaven Letica i prof. dr. Vladimir Peter Goss
urednik: dr.sc. Zoran Velagić
dizajner: Tihoni Brčić

Ovo je prva knjiga koja se analitički bavi problematikom hrvatskog identiteta i imagea.
Kakav je image Hrvatske u svijetu? Kako ovu zemlju doživljavaju stanovnici drugih država i njihovi politički dužnosnici, te na koji način dolaze do informacija o Hrvatskoj i Hrvatima? Što je to hrvatski identitet i kako se on stvara, a kako projicira prema inozemstvu? Što su hrvatske vladine i nevladine institucije činile i što čine za bolju prepoznatljivost tog identiteta? Imaju li ta nastojanja uspjeha? Koliko se razlikuju od zapadnih standarda? Kako Hrvatska koristi promotivno komuniciranje kao sredstvo vanjskopolitičkog djelovanja? I na kraju - koliko se image Hrvatske odražava na njezin međunarodni položaj, odnosno - može li kvalitetniji image pridonijeti boljem političkom položaju Hrvatske u svijetu, odnosno ubrzanju euroatlantskih integracija, povećanju inozemnih ulaganja, većoj turističkoj posjećenosti i sl.?
To su samo neka od pitanja na koja uspješno odgovara ova knjiga. Ona također analizira trenutačni image Hrvatske u svijetu i međunarodnim odnosima, načine i okolnosti njegova nastajanja, ocjenjuje dosadašnje pokušaje i sugerira nove mogućnosti za njegovo poboljšanje. Pritom se autor koristi mnogobrojnim primjerima i iskustvima i drugih država.

Ukratko, ova provokativna i zanimljiva knjiga potiče na razmišljanje o nama samima, o tome tko smo i što mislimo o sebi i drugima; o našem imageu, o tome kako nas doživljavaju drugi, kako komuniciramo međusobno i sa svijetom, te o mnogim drugim temama koje prate moderne trendove komuniciranja, promocije i međunarodnih odnosa.
S dozom rizika da bude napadnuta, knjiga razotkriva našu svakodnevicu i daje pravu sliku hrvatskog identiteta, kako bi nas potaknula na razmišljanje o povijesnoj, političkoj i duhovnoj stvarnosti u kojoj se nalazimo i prema kojoj nas svijet prepoznaje. Knjiga ujedno nudi viziju kako, iskoristiti vlastite prednosti te poboljšati image Hrvatske i unaprijediti njezinu promociju u svijetu.

Iz recenzija

Pred nama je vrlo instruktivan, znanstveno dobro fundiran i zanimljiv rad. Knjiga je pisana živo, s mnogo citata, i s aktivističkim duhom osobe koja želi vidjeti svoja razmišljanja u praksi. Istovremeno autor ne «propovijeda» već iznosi argumentirane činjenice i prijedloge. Svi možemo puno toga naučiti.

dr. Vladimir Peter Goss