Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Hrvatska ne razumije sebe!

dr.sc. Božo Skoko, sveučilišni profesor

Ulazak u EU ne smije biti cilj već sredstvo / Pitanje nacionalnog ponosa nije nekakav hir ili nacionalističko iživljivanje već ekonomska kategorija / Britanski stručnjak za identitet i imidž država Simon Anholt kaže kako je za uspjeh zemlje potreban ne samo nacionalni ponos nego i svojevrsni "dobroćudni nacionalizam“ u narodu. On tvrdi da jedino ako poštujemo sebe i svoju zemlju možemo napredovati.

U nakladi Matice hrvatske uskoro iz tiska izlazi knjiga Država kao brend Bože Skoke, profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Bio je to povod za ovaj razgovor, u kojem se čitatelji mogu pobliže upoznati s njezinim sadržajem.

Uskoro vam iz tiska izlazi knjiga "Država kao brend". Prije pet godina objavili ste knjigu "Hrvatska – identitet, image, promocija". Je li to svojevrsni nastavak razmišljanja o važnoj problematici?

U knjizi "Hrvatska – identitet, imidž, promocija", koja je objavljena 2004. pisao sam o ulozi imidža države u suvremenim međunarodnim političkim i gospodarskim odnosima i u tom kontekstu analizirao hrvatske mogućnosti i propuštene šanse – od odnosa prema nacionalnom identitetu do načina naše promocije u svijetu i slike drugih o nama. Bilo je to pionirsko djelo na tom području. U međuvremenu upravljanje nacionalnim identitetom i imidžom postalo je primarnom vještinom vlada u 21. stoljeću a u svijetu je izišlo desetak relevantnih knjiga o ovoj problematici, koje dokazuju kako imidž države igra sve značajniju ulogu u njezinim gospodarskim i političkim nastojanjima na stranim tržištima te kako identitet može biti uistinu dodatna vrijednost države, koja će joj dati prednost pred konkurencijom u utrci za turistima, ulagačima, poštovateljima...

Države se nastoje afirmirati kao brendovi jer su im izravna konkurencija postale i snažne multinacionalne korporacije… Upravo zbog toga države, da bi uspjele, moraju koristiti ne samo klasičnu diplomaciju već i odnose s javnošću, promociju i druge komunikacijske tehnike. O svemu tome pišem u novoj knjizi "Država kao brend", koja će se ove jeseni pojaviti u nakladi Matice hrvatske.

Pročitajte cijeli intervju