Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Jesu li PR-ovci supermani?

Odnosi s javnošću - trend ali, i nepoznanica

Prvi pokušaji PR-a u Hrvatskoj nazivani su prodavanjem magle i taj su posao uglavnom obavljali bivši novinari. Danas je to jedno od najpoželjnijih zanimanja, ne samo u svijetu, već i u Hrvatskoj. Zapravo, jedno od rijetkih zanimanja koje nije pokosila kriza jer upravo u doba krize treba umijeća da bi se ispravno komuniciralo s okruženjem i zadržalo povjerenje javnosti i ugled na tržištu.

Visokoobrazovana je žena stara između 30 i 40 godina s ne više od sedam godina staža u struci (70% hrvatskih PR-ovaca su žene). Polovica hrvatskih PR-ovaca u dobi je između 30 i 40 godina, a trećina (34%) u dobi između 20 i 30 godina. Višu školu ili fakultet ima čak 80%, a magisterij 15% hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću. (…)

Stručnjake za odnose s javnošću zapošljavaju najviše tvrtke, potom političke institucije i profesionalne agencije, a odnedavno ih unajmljuju i pojedinci iz svijeta politike i zabave.

Preuzmite cijeli tekst ovdje