Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kad države postaju brandovi

Cilj je preživjeti na globalnom tržištu, baš kao korporacije

VEĆ NAM JE POSTALO NORMALNO da proizvodi postaju brandovi. Kupujemo ih i plaćamo za njih veću cijenu jer očekujemo provjerenu kvalitetu i zadovoljstvo. Naviknuli smo se i na to da ljudi poput Beckhama, Kennedyja ili Jacka Welcha postaju brandovi. Rado čitamo i slušamo o njima, divimo se njihovim uspjesima i uzimamo ih za uzore.

Riječi poput branda, brandinga ili brandiranja postali su naša svakodnevica iako ih je teško prevesti na hrvatski jezik. Svi žele postati brandovi pa ulažu u vlastitu promociju, jačaju identitet i mijenjaju imidž… Jednom riječi "brandiraju se"! To ne čudi kada se zna da će im svaka uložena kuna donijeti ne samo popularnost, već i bolju zaradu.

Trenutačno jedno od najpopularnijih predmeta brandiranja postaju države, regije i gradovi.

Preuzmite cijeli tekst ovdje