Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kako bolje komunicirati sa svijetom? Hrvatska bi trebala učiti od skandinavskih država

Države s boljim imidžom lakše dolaze do investicija, turista, talentiranih useljenika, poštovanja na političkoj pozornici. Hrvatska bi ponajviše trebala učiti od Švedske, Finske, Danske i Norveške, ali i Estonije.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Božo Skoko najprepoznatljiviji je domaći autor koji se bavi brendiranjem država, a posebno hrvatskim identitetom. Njegove knjige “Hrvatska – identitet, image, promocija” ili “Hrvatska i susjedi” nezaobilazne su za bilo koga tko se bavi tim područjem. Isto tako, prvo izdanje njegove uspješnice “Hrvatski velikani” u Večernjakovoj nakladi prodano je u pet tisuća primjeraka, a naslov “Kakvi su Hrvati” odlično se prodaje na hrvatskom i engleskom jeziku (“Understanding Croatia”). Upravo ovih dana izdaje novu knjigu, i to sveučilišni udžbenik “Strateško komuniciranje država” u kojem govori o državama kao subjektima koji komuniciraju u međunarodnoj političkoj areni. S njim smo razgovarali, među ostalim, o tome što to Ameriku čini toliko prepoznatljivom, što dobro, a što loše radi Hrvatska, trebaju li Hrvati razmišljati o inozemnoj javnosti kada izlaze na izbore te kako se promijenila komunikacija država nakon Hladnog rata. Knjiga koju ste izdali zove se “Strateško komuniciranje država”. Netko bi vam mogao prigovoriti: Hej, nas ovdje živi četiri milijuna, kako mi svi možemo biti jedan komunikacijski subjekt? Kako to države komuniciraju? I manje države od Hrvatske uspješni su komunikatori. U 21. stoljeću više nije važan broj stanovnika ili veličina zemlje, već meka moć države, odnosno snaga karizme, njezinih vrijednosti, doprinosa, komunikacije i priča koje odašilje. Uostalom, u Europi su od Hrvatske teritorijem manje Danska, Nizozemska, Belgija, Švicarska, Luksemburg, Estonija… ali ih se sluša i poštuje jer imaju što reći. Uspješne države svakodnevno komuniciraju sa svijetom putem svojih političkih poteza, proizvoda, kulture, turističkih destinacija, sporta, načina života, gastronomije, simbola…Poruke koje odašilju govore o njihovu identitetu, vrijednostima, stremljenjima, dosezima i sposobnostima. Tako svjesno i nesvjesno grade svoj imidž u globalnoj javnosti, koji se potom reflektira na razinu njihove prepoznatljivosti i položaj u globaliziranom svijetu te političke i gospodarske uspjehe. Države s boljim imidžom, odnosno bolji komunikatori u međunarodnim odnosima lakše dolaze do investicija, turista, talentiranih useljenika, poštovanja na političkoj pozornici… A na koncu, ako ne postanemo subjekt i ako ne ispričamo priču o sebi, bit ćemo objekt kojim će se drugi baviti, a njihova priča o nama bi mogla postati relevantna, makar bila i nedobronamjerna.

Pročitajte cijeli intervju na: https://www.vecernji.hr/vijesti/kako-bolje-komunicirati-sa-svijetom-hrvatska-bi-ponajvise-trebala-uciti-od-ovih-pet-drzava-1541263?fbclid=IwAR2LRIrp3z2K7nmgptIm7mCVkxuOflEZMlJSeZdiilPfYoCMmKUNtXhoDlU - www.vecernji.hr