Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kako ćemo proslaviti ulazak u EU 1. srpnja 2013.?

Iole pragmatični mladenci mjesecima a neki i godinu dana unaprijed imaju razrađen plan svoje svadbe – kako će izgledati svečanost, gdje će se okupiti uzvanici, što će jesti, a tko će im pjevati.

E sad zamislite državu pred kojom se za nešto više od dva mjeseca nalazi najvažniji događaj od njezina međunarodnog priznanja, koji bi trebao okupiti najveće europske i svjetske uglednike, a ona nema pojma ni kako će to obilježiti, ni što će gostima ponuditi. Jasno riječ je o ulasku Hrvatske u svojevrsni poligamijski brak s 27 europskih država u sklopu Europske unije. To je nedvojbeno povijesna prekretnica, kakvima se svjedoči obično jedanput u životu. Koliko god voljeli ili mrzili Europsku uniju činjenica je da smo, nakon mnogobrojnih prepreka, dogurali i do statusa punopravne članice te da će se nakon dugo vremena cjelokupna svjetska pozornost fokusirati samo na jednu zemlju. Podsjetimo, susjedna Slovenija svjetla pozornice morala je dijeliti sa čak devet drugih tranzicijskih država koje su 2004. postale članice EU. A s obzirom da je ulazak nove članice, jedina dobra vijest koja nakon dugo vremena stiže iz Bruxellesa (opterećenog krizama ali i sve glasnijim namjerama nekih država da napuste tu zajednicu) očito će globalni mediji imati puno posla da kažu svijetu tko je Hrvatska, zašto je zaslužila članstvo te što će Hrvati donijeti u EU. Isto tako nema dvojbe kako će te ljetne nedjelje 30. lipnja i dan poslije, kad sve postaje službeno, Hrvatska biti udarna tema na svim europskim televizijama. Takvu pozornost ne mogu platiti ni države bogatije od naše. Ali da bismo imali koristi od te pozornosti, svijetu bi morali odaslati jedinstvenu, upečatljivu i nadasve atraktivnu priču o nama samima.

Međutim, pita li se itko u hrvatskoj Vladi kakvu će to sliku svjetske televizije emitirati iz Hrvatske?

Preuzmite cijeli tekst ovdje