Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kako je novi papa oduševio svijet?

Novi papa Franjo pojavio se kao istinsko osvježenje na svjetskoj medijskoj pozornici. U samo desetak dana uspio je šarmirati cijeli svijet, i to ne samo vjernike već i nevjernike.

Nastavi li ovako nema dvojbe kako će u relativno kratkom vremenu uspjeti promijeniti imidž Katoličke Crkve, koji je proteklih godina bio opterećen kojekakvim skandalima. Isto tako sudeći po ponašanju i prvim potezima, možemo predvidjeti kako će udariti temelje postmodernoj Crkvi spremnoj za izazove aktualne društvene i gospodarske krize u svijetu te kako će tisućama razočaranih ljudi ponovno otkriti Isusa Krista u njegovoj revolucionarnoj jednostavnosti.

Analiziramo li kakvog su papu očekivali svjetski kreatori javnog mnijenja, izuzevši nagađanja kako bi mogao doći iz Južne Amerike, vidimo da su tek rijetki i približno predvidjeli baš ovakav profil novog vođe Katoličke Crkve. Istina je da smo očekivali drugačijeg papu, papu koji će pokazati kako razumije suvremeni svijet i koji će pokrenuti reforme u Crkvi. Očekivali smo papu čvrste ruke, pomalo i papu političara koji će se nositi sa svjetskim moćnicima, dobrog komunikatora da poput njujorškog kardinala Dolana oduševljava milijune na twitteru ili TV-u... A dobili smo skromnog i poniznog, duhovitog i nadasve otvorenog papu, koji nasuprot utrci za moći, slavom i bogatstvom (koji su zahvatili ne samo političke strukture, već i dobar dio crkvene hijerarhije) nudi - služenje. Dobili smo papu koji želi „siromašnu“ Crkvu i papu koji suvremeni svijet želi „zaraziti“ ljubavlju, nježnosti i solidarnosti. Njegova neverbalna komunikacija zrači dobrotom, smirenošću, jednostavnošću, toplinom i iskrenošću. I očito je baš to nedostajalo svijetu u kojem živimo, da su odjednom čak i komentatori neskloni Crkvi počeli pisati hvalospjeve upućene papi! Mnogi u njemu već sada vide ponajbolje osobine njegovih prethodnika – dobro srce i viziju Ivana XXIII., blagost Ivana Pavla I., otvorenost i komunikativnost Ivana Pavla II. te inteligenciju Benedikta XVI.

Preuzmite cijeli tekst ovdje