Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kako Novosti dezinformiraju javnost

Bilten Novosti se bavi pitanjem vjerodostojnosti PR stručnjaka i političkih analitičara te pritom iznosi niz dezinformacija i obmana. Ovdje donosimo činjenice nasuprot dezinformacija.

Prijatelji mi javljaju kako sam ovih dana (zajedno s kolegama PR stručnjacima i analitičarima) tema biltena NOVOSTI. Ne ulazeći u objektivnost i svrhu postojanja takvog medija, kao i senzacionalistickog portala TELESKOP koji nekritički i bez potpisa prenosi i "nabrijava" njihova "otkrića" moram uz demantije koje su nam pripremili odvjetnici i koje smo službeno i profesionalno poslali, podijeliti par informacija kako bi pokazao pravo lice takvog dezinformiranja i pokušaja klasičnog ocrnjivanja.

Teza je vise puta viđena, a glasi da sam se, zajedno s agencijom Millenium promocija, tesko obogatio na poslovima s Gradom Zagrebom (naravno u vrijeme Bandića) i državom, posljednjih pet godina.

Pritom sam, kažu Novosti, bio i u sukobu interesa jer sam u proljeće 2021. nastupao kao analitičar i imenom i prezimenom iznosio svoje stavove u medijima, pohvalivsi Jelenu Pavicic Vukicevic dok jos nije ni objavila svoju kandidaturu, a istovremeno je - pišu - Millenium imao unosne poslove s Gradom i Holdingom.

Istina?

Naravno totalno drugačija! Ni Millenium, ni ja osobno 2021. nismo imali nikakav poslovni odnos, niti smo uprihodili ni lipe od Grada i Holdinga, a niti od bilo kojeg kandidata na izborima. Spominju "enormne profite za vrijeme Bandića". Ajde da i to raščistimo. U zadnjih 10 godina, Millenium je s Gradom Zagrebom, Zagrebačkim holdingom i povezanim društvima prihodovao oko dva milijuna kuna. Usporedbe radi, u istom razdoblju prihodi agencije na domaćem i međunarodnom tržištu iznosili su više od 227 milijuna kuna. Dakle, agencija je tijekom deset godina ostvarila 0,89 % prihoda poslujući s Gradom Zagrebom i povezanim društvima.

Poslovi s državom? Uzmimo zadnjih pet godina, koje spominju. Ukupni poslovi agencije s korisnicima centralnog državnog proračuna (poslovi dobiveni na javnim natječajima) čine tek 3,5% ukupnih prihoda agencije. Ako tu dodamo i suradnju s pravnim osobama, drzavnim tvrtkama, agencijama i drugim pravnim osobama koje nisu na proračunu, te EU projekte, postotak dolazi do 14% prihoda agencije. I to sve u uvjetima u kojima država čini 50% tržišta.

Draga gospodo "istraživači", Millenium promocija 86% svog prihoda u posljednjih pet godina (a situacija nije znacajno drugacija niti prije ovog razdoblja) ostvaruje s privatnim sektorom u zemlji i inozemstvu. Nismo ovisni o poslovima s drzavom, ali nasa tvrtka koja zaposljava 35 djelatnika sigurno nece odbijati poslove s javnim sektorom vec ce ih, kao i dosad, obavljati strucno, profesionalno i u skladu s najvišim standardima nase struke.

Razne “Novosti” i “Teleskopi” neka pišu, a mi ćemo ponavljati istinu koliko god treba!

A komentiranja što se tiče, kao i do sada bavit ću se temama koje su mi profesionalno i akademski bliske u medijima koje smatram relevantnim, stajat ću iza svake svoje riječi i nastojati da mi dojmovi ne budu važniji od činjenica, ma o kome se god radilo.

U nastavku slijedi originalni demanti upućen redakciji Novosti 8. studenoga 2022.:

Poštovani,

u listu Novosti od 4. studenoga 2022. te pripadajućem portalu www.portalnovosti.com objavljen je članak pod nazivom Koliko para, tolika piara autora Hrvoja Šimičevića. U članku je izneseno nekoliko zlonamjernih, potpuno neistinitih te nepotpunih tvrdnji koje javnost dovode u zabludu, a na koje se očitujemo kako slijedi:

  • Netočan je navod da je Millenium promocija u ožujku 2021., kad je dr.sc. Božo Skoko komentirao predizbornu kampanju za lokalne izbore u Gradu Zagrebu, imala „aktivne ugovore s Gradom Zagrebom“, čime se insinuira neprofesionalnost i navodni sukob interesa. Agencija u 2021. godini nije imala nikakve poslovne aktivnosti s Gradom Zagrebom, odnosno Zagrebačkim holdingom, niti je bila angažirana za bilo koga tijekom predizborne kampanje. Podsjećamo kako su citirane Skokine izjave izvučene iz konteksta i izgovorene više od dva mjeseca prije izbora, odnosno prije početka službene kampanje.

  • Netočna je tvrdnja kako je „Millenium promocija dobila putem natječaja milijun i 800 tisuća kuna za izradu komunikacijske i digitalne strategije i slične obveze“. Točno je kako je Gradska plinara Zagreb - Opskrba d.o.o. 2018. provela postupak javne nabave i 2019. sklopila Okvirni sporazum za predmet nabave: „Izrada komunikacijske i digitalne strategije, komunikacijska potpora projektima i savjetovanje, digitalno oglašavanje i dizajn materijala“, s ugovarateljem Millenium promocija d.o.o. Prema tom okvirnom sporazumu maksimalna vrijednost predmeta nabave za period od dvije godine procijenjena je na 1,5 milijuna kn. Međutim, taj okvirni sporazum tek je djelomično konzumiran. Naime, u čl. 2. Okvirnog sporazuma propisano je kako isti ne obvezuje niti jednu stranu na sklapanje ugovora o javnoj nabavi, pa je sukladno njemu realizirano ukupno usluga u iznosu od 92 tisuće kn. U taj iznos uključen je niz aktivnosti vezanih uz izradu kreativnih rješenja, te digitalno i programatsko oglašavanje.

  • Netočna je tvrdnja kako je Millenium promocija „zaradila enormne profite zahvaljujući administraciji pod vodstvom Bandića“. Činjenica je kako je vrijednost usluga Millenium promocije izvršenih prema Gradu Zagrebu u 2019. godini iznosila 9.750 kn (bez PDV-a). U 2021. i 2022. Millenium promocija nije imala nikakve poslovne aktivnosti s Gradom Zagrebom, odnosno Zagrebačkim holdingom. Tijekom proteklih deset godina, agencija je u poslovanju s Gradom Zagrebom, Zagrebačkim holdingom te spomenutom Gradskom plinarom realizirala ukupno 2 milijuna kn. Usporedbe radi, u ukupno ostvarenim prihodima Millenium promocije tijekom tog istog desetljeća, prihodi ostvareni u poslovanju s Gradom Zagrebom i povezanim društvima iznosili su 0,89%.

  • Netočna je tvrdnja kako je agencija u posljednjih pet godina „uglavnom preko natječaja dobila 15 milijuna kuna vrijedne poslove samo iz centralnog proračuna“. Činjenica je kako je tijekom spomenutih pet godina poslovanja (2017. – 2021.) Millenium promocija ostvarila prihod na poslovima savjetovanja i odnosa s javnošću od strane korisnika centralnog proračuna u vrijednosti od 799 tisuća kn, a vrijednost usluga medijskog zakupa i event menadžmenta iznosila je 4, 97 milijuna kn, u što su uključeni i troškovi angažiranja vanjskih dobavljača. U tom petogodišnjem razdoblju ukupni poslovi Millenium promocije s korisnicima centralnog državnog proračuna čine samo 3,5% ukupnih prihoda. Dodamo li tome i suradnju s pravnim osobama kojima je država osnivač ili u njima ima većinski udio, udio u ostvarenim ukupnim prihodima Millenium promocije iz poslova PR-a iznosi 4,65%, udio u poslovima klasičnog i digitalnog zakupa medijskog prostora iznosi 5,36%, a udio produkcijskih usluga i event menadžmenta iznosi 4,44%.

  • Netočna je tvrdnja kako je agencija od Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice „dobila milijunski tender“ koji se odnosi na izradu Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma. Činjenica je da je taj posao na međunarodnom natječaju dobio konzorcij konzultantskih tvrtki predvođenih španjolskom tvrtkom THR Asesores en turismo, hoteleria y recreacion, S.A. iz Barcelone, a Millenium promocija je manjinski partner tog konzorcija.

Radi potpunog i pravodobnog informiranja javnosti, a temeljem čl. 40. i 56. Zakona o medijima, traži se objava ovog ispravka na istom ili istovrijednom mjestu te na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, jer ćemo u protivnom sudskim putem ostvarivati svoja prava.

Vladimir Preselj, CEO

Millenium promocija d.o.o.

Zagreb