Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kakvi su Hrvati

“Kakvi su Hrvati” je zbirka eseja posvećenih hrvatskom identitetu i imidžu, odnosno preispitivanju položaja i uloge Hrvatske uoči i nakon ulaska u Europsku uniju te odnosa Hrvata prema vlastitoj zajednici, vrijednostima, tradiciji i drugima.

Božo Skoko: Kakvi su Hrvati – ogledi o hrvatskom identitetu, imidžu i neiskorištenim potencijalima, Fokus komunikacije, biblioteka Imprimatur, Zagreb, 2016. str. 264.

Urednik: dr.sc. Boris Beck

Predgovor: akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Knjiga “Kakvi su Hrvati” je zbirka eseja posvećenih hrvatskom identitetu i imidžu, odnosno preispitivanju položaja i uloge Hrvatske uoči i nakon ulaska u Europsku uniju te odnosa Hrvata prema vlastitoj zajednici, vrijednostima, tradiciji i drugima.

Zašto je Europa kroz povijest doživljavala Hrvate isključivo kao vješte ratnike? Zašto su Hrvati stoljećima bili miljenici papa? Što suvremena Hrvatska može naučiti od svoje Dubrovačke Republike? Jesu li sveti Jeronim, car Dioklecijan i Nikola Tesla Hrvati? Je li Hrvatska katolička država? Imaju li Hrvati kompleks male zemlje i malog naroda? U kojoj mjeri je jugoslavenska propaganda utjecala na imidž Hrvata u svijetu? Kakva je razlika između Hrvata i Srba? Što su najveći hrvatski potencijali i doprinosi suvremenoj Europi? Kako Hrvatska u Europi ima najbolje uređeno „islamsko pitanje“? Zašto su Hrvati ljubomorni i imaju više od stotinu političkih stranaka? Jesu li Hrvati složni jedino u ratu i sportu? Zbog čega Hrvati nisu sigurni kad slave dan državnosti? Zašto su se stoljećima iseljavali i još iseljavaju, a stranci žele postati Hrvati? Zašto svijet uživa u hrvatskom maslinovom ulju, a uopće ne poznaje hrvatska vina? Koliko vrijedi oznaka „Made in Croatia“? Kako Hrvatska ne zna iskoristiti svoje prirodne ljepote i turističke potencijale… To su samo neke od tema kojima se bavi ova knjiga.

Pisana je pitkim i jednostavnim stilom, a obiluje argumentima, činjenicama i rezultatima istraživanja. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić smatra kako ova knjiga o Hrvatima progovara samokritički, argumentirano i znalački upozoravajući na greške i propuste koje svjesno ili nesvjesno čine u osvješćivanju svog identiteta i svojoj promociji u Europi i svijetu. No jednako tako autor podsjeća na mnoga identitetska obilježja i komparativne prednosti koje im mogu vratiti samopouzdanje, osloboditi ih nametnutih kompleksa te ih u punom sjaju predstaviti globaliziranom svijetu u kojem će Hrvatska sa svojim identitetom uvijek biti jedna, jedinstvena i prepoznatljiva.

Autor knjige dr. Božo Skoko je profesor i predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za identitet i imidž država. Objavio je, među ostalim, i sljedeće knjige: Hrvatski velikani (2014.), Hrvatska i susjedi – kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji (2010.), Država kao brend (2009.), Hercegovina – zemlja svjetlosti (2009.) te Hrvatska – identitet, image, promocija (2004.).

Iz recenzija:

Ova je knjiga epilog dvaju desetljeća istraživanja, predavanja te znanstvenoga i publicističkoga rada autora koji je u međuvremenu postao vodeći hrvatski stručnjak za imidž države. Upravo stoga on s lakoćom pristupa tako kompleksnim pitanjima. Iako su eseji pisani u određenome političkom trenutku, tek s vremenske distance vidimo njihovu trajnu vrijednost, ali i snagu predviđanja trendova i posljedica. Skoko u svoje tekstove unosi strast, koju ne mogu sakriti ni argumenti i korisni podaci kojima obiluju eseji. Zato je ova knjiga odlična dijagnoza hrvatskoga društva, ali i dobronamjeran apel da se trgnemo i krenemo naprijed.

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista

Otkrivati Hrvatima tko su i kakvi su te upozoravati ih na to kakvi bi mogli biti najnezahvalniji je posao na svijetu. I njega se, bez predumišljaja i predrasuda, mogao prihvatiti samo Božo Skoko. Autorskim skalpelom zarezao je akribijski duboko u umorno tijelo nacionalnih iluzija i umjesto jalovoga prepričavanja legendi aktivno je i jasno definirao strategije. Zato je knjiga Kakvi su Hrvati? most prema budućnosti i Skokina duhovita inverzija dijagnoze "takvi su Hrvati".

Goran Gerovac, urednik Obzora