Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Kolinda je odličan izbor za Hrvatsku, ali i Hrvate u BiH

Razgovor sa izv.prof. dr.sc. Božom Skokom

Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću, tijekom posljednjih petnaestak godina vodio je niz predizbornih kampanja, a one u kojima nije sudjelovao znanstveno je istraživao. Tijekom upravo završene predizborne kampanje odbijao je komentirati kandidate za hrvatskog predsjednika u medijima te je odlučio prvu analizu dati upravo za naš list.

Kako biste ukratko ocijenili novu hrvatsku predsjednicu te uzroke gubitka izbora Ive Josipovića?

Gospođa Grabar Kitarović ima sve preduvjete da bude dobra hrvatska predsjednica, ponajprije - iskustvo i dobre kontakte u međunarodnim odnosima, dobar imidž i komunikacijske sposobnosti te zdravo domoljublje! U kampanji je ponudila tri čarobne riječi - zajedništvo, optimizam i promjene, što ljudi priželjkuju u ovom podijeljenom društvu, prepunom beznađa, na čelu s nesposobnom i neosjetljivom Vladom. Uz to je imala izvrsnu potporu stranke i motivirane birače. Međutim, kako bi uspjela, morat će se izboriti za samostalnost u vladanju te se okružiti kvalitetnim timom. Josipović je najvećim dijelom žrtva negativne klime stvorene prema Milanovićevoj izvršnoj vlasti, od koje se nije distancirao, pa čak ni usudio se kritizirati je, ali i nedovoljno jasnog stava prema aktualnoj situaciji u zemlji. S druge strane, tijekom mandata premalo je napravio državničkih poteza koji će se pamtiti. A i sama kampanja je mogla biti bolja sa životnijim i konkretnijim porukama, koje su se pojavile tek na kraju kampanje kad je bilo prekasno. Doduše, korektno je prihvatio poraz, pokazavši time da je Hrvatska uistinu demokratska zemlja. Za razliku od njegova prethodnika Mesića, pamtit ćemo ga i po nizu dobrih poteza, posebice kad je u pitanju normaliziranje odnosa Pantovčaka prema Hrvatima u BiH, nakon godina ignorancije. A budući da je premlad za uživanje u beneficijama bivšeg predsjednika, ne bi me čudio nastavak političke karijere, pa i preuzimanje SDP-a! Na koncu, dobro je da je Kolinda pobijedila zahvaljujući novim glasovima u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji gdje je zabilježen značajniji rast u odnosu na Josipovića jer da su presudili glasovi iz BiH, bojim se da bi opet bili izloženi uvredama, a u nekim krugovima bi se sigurno nastojala dovesti u pitanje i sama pobjeda.

Preuzmite cijeli tekst ovdje