Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Međunarodna konferencija o Tesli

Dan Nikole Tesle 2014. svečano obilježen u Zagrebu

U prigodi ovogodišnjeg Nacionalnog dana Nikole Tesle, u Zagrebu je održana međunarodna konferencija o njegovoj ostavštini i značenju, koju je otvorio prof.dr.sc. Božo Skoko svojim predavanjem na temu „Tesla i Hrvatska – hrvatski velikan oko kojeg smo postigli konsenzus“.

Skoko je govorio o odnosu hrvatskih građana i institucija prema liku i djelu Nikole Tesle te je prezentirao niz istraživanja o njegovoj popularnosti, koja pokazuju izrazito slaganje hrvatska javnosti da je Tesla jedan od najvećih hrvatskih velikana.

Također je upozorio na nedostatan angažman institucija u pogledu njegova povezivanja s Hrvatskom te je predstavio načine i mogućnosti njegova „brendiranja“ kao hrvatskog velikana. Istodobno se zauzeo za sudjelovanje u međunarodnim projektima te suradnju s drugim državama na ponovnom otkrivanju i pozicioniranju Nikole Tesle u svijetu, koje bilježi golemi zamah, ali uglavnom mimo Hrvatske.

Uz Skoku, predavanje su održali: prof.dr.sc. Mladen Martinis na temu „Utjecaj drevne filozofijeIstoka n Teslu“, prof.dr.sc. Tomislav Petković na temu „Teslini izumi u fizici i njegov inženjerski duh“, prof.dr.sc. Velimir Abramović na temu „Teslino znanstveno i duhovno naslijeđe“, dr.sc. Ivan Šimatović na temu „Epohalna Teslina otkrića i izumi – kamen temeljac suvremene civilizacije“, ing. Renato Filipin na temu „Muzeji i ostavština Nikole Tesle“, a redatelj Roman Tolić govorio je o Tesli kao inspiraciji filmske industrije te je predstavio najuspješnije filmske uratke posvećene tom velikanu znanosti i najavio nove projekte, koji su trenutačno u realizaciji.

Organizator konferencije bila je Udruga Nikola Tesla genij za budućnost.

Podsjetimo, odlukom Hrvatskog sabora 10. srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle, danom znanosti, tehnologije i inovacija. Spomendan je to na 10. srpnja 1856, kad ovaj hrvatski velikan rođen u ličkom selu Smiljan.