Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Meka moć država

Države se nameću kao lideri zahvaljujući svome ekonomskom rastu te slobodarskom demokratskom duhu

Gotovo svakoga tko je došao u doticaj sa knjigama, radijem, televizijom, glazbom, kinom, video igricama ili brendiranim proizvodima tijekom dvadesetog stoljeća, dotaknula je Amerika i veliki broj ljudi zavolio ju je strašno.

U ŠESNAESTOM STOLJEĆU, TO JE BILA ŠPANJOLSKA. U sedamnaestom Nizozemska. U osamnaestom Francuska, a u devetnaestom Velika Britanija. Dvadeseto je pripalo Sjedinjenim Američkim Državama … Jasno, riječ je o najmoćnijim silama svijeta u proteklih petsto godina. Iako je gotovo podjednak okus te globalne moći, i iako su sve ove države podjednako znale nositi s tim teretom slave, metode kojima su je osvajale i zadržavale, bile su potpuno različite. Španjolska kraljevska loza vladala je tako svijetom zahvaljujući zlatu, kolonijalnoj trgovini i plaćeničkim vojskama…

Preuzmite cijeli tekst ovdje