Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Nova knjiga

Nova knjiga, čiji su autori Božo Skoko i Zvonimir Frka-Petešić, a nakladnik Ljevak, te sunakladnik Večernji list, iz potpuno drukčije perspektive govori o Hrvatskoj i Hrvatima...

Proteklih godina divili smo se sjajnim knjigama posvećenima identitetu i načinu života skandinavskih država poput danskog hygge ili švedskog lagom. Mnogi su se pitali zašto Hrvatska nema slično izdanje koje bi na atraktivan i zabavan način predstavilo hrvatske posebnosti, mentalitet, doprinose svijetu i način života jer, budimo realni, u usporedbi sa Skandinavcima itekako imamo dovoljno aduta za pokazati… A znatiželjnima, koji su htjeli saznati nešto više o Hrvatskoj i Hrvatima, bez obzira je li riječ o turistima ili onima koji su se odjednom počeli zanimati o Hrvatskoj nakon njezinih sportskih uspjeha, do sada su na raspolaganju bile uglavnom ozbiljne znanstvene knjige ili pak turistički vodiči. No, konačno je ispravljena i ta praznina jer ovaj tjedan u knjižare diljem Hrvatske stiže Hrvatska u 30 priča, a za dva tjedna diljem svijeta i (prilagođena te proširena) engleska verzija - Croatia in 30 Stories.

Riječ je o iznimno atraktivnom izdanju, pravom umjetničkom djelu, koje potpisuje tim sjajnih znalaca i kreativaca. Uz sjajne ilustracije Vedrana Klemensa i dizajn Zorana Birmana, 30 priča ispričali su vrhunski poznavatelji nacionalnog identiteta i suvremenog brenda Hrvatske – sveučilišni profesor i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću Božo Skoko, koji je već objavio niz knjiga posvećenih identitetu i imidžu Hrvatske, te vrhunski diplomat, autor i publicist (rođeni Parižanin) Zvonimir Frka-Petešić, trenutačno na poziciji voditelja ureda hrvatskog premijera. Iako su veliki zaljubljenici u Hrvatsku, oduševit ćete se njihovom objektivnošću, kritičnošću pa i priličnom dozom humora. Nakladnik je Naklada Ljevak, a knjigu je uredio Dražen Klarić, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista, koji kao sunakladnik podržava ovo izdanje.

Knjiga govori o hrvatskom mentalitetu, geografskim posebnostima, tradiciji i običajima, o poznatim Hrvatima, hrvatskom mjestu u Europi, o tome po čemu su posebni i što nude na suvremenom tržištu… A uz općepoznate činjenice, ispričane na drukčiji način te mnoštvo manje poznatih zanimljivosti o Hrvatskoj i Hrvatima, knjiga odgovara i na ona pitanja, koja se često nađu u pretraživačima internetskih tražilica, poput – zašto su Hrvati tako dobri u sportu, zašto Hrvatska ima tako čudan geografski oblik, zašto su Hrvati među prvima u Europi priznali islam kao tradicionalnu religiju, tko je najpopularniji Hrvat, zašto nas jal sprječava da budemo još bolji, kakve veze ima mletački dužd s hrvatskim kvadratićima, jesu li postojali hrvatski Indijanci, koja je Hrvatica inspirirala slavnog Pabla Picassa, zašto su Hrvati europski rekorderi po doniranju organa ili čime smo oduševili francuskog kralja Luja XIV., a čime inspirirali Napoleona, kao i mnoga druga…

Nema dvoje kako će ovo iznimno izdanje naći svoju čitateljsku publiku u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. S jedne strane je to idealan dar za svakog stranca koji ima doticaja s Hrvatskom, a s druge knjiga za svaku obitelj koja želi na neformalan način upoznati svoju domovinu i njezin identitet.

Poznato je kako gotovo svaka europska država ima hrpu takvih izdanja, koja pomažu da ih bolje upoznamo - primjerice Švicarce i njihove simbole, Austriju i njihovu ljubav prema prirodi i klasičnoj glazbi, Talijane i njihov hedonizam, umjetnost i gastronomiju… Tako se često događa da mlađi naraštaji znaju puno više zanimljivosti o drugim državama, nego o vlastitoj domovini… Vrijeme je da to ispravimo.