Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

O trendovima u odnosima s javnošću u Hrvatskoj

Intervju za Media Marketing: PR se vraća na hrvatsko tržište. Ne samo zato što su agencije ponovo počele raditi sa državnim institucijama, već zato što su kompanije općenito shvatile da im je PR potreban

Ove će godine biti 20 godina kako je prof.dr. Božo Skoko u PR-u. To se poklapa i sa dvadeset godina kako je sa svojim kolegom Mariom Petrovićem osnovao PR agenciju Millenium promocija. Kada je donešena odluka o osnivanju agencije Božo je radio kao novinar na Hrvatskoj televiziji. Proučavao je odnose s javnošću kao zanimanje koje je dolazilo sa zapada devedesetih godina. Doimalo mu se prilično egzotično. Kada je odlučio napustiti novinarske vode i preći u svijet odnosa s javnošću, kolege sa televizije su mu govorile kako je PR struka koja će doći tek za deset godina, da ne žuri, da je na televiziji stabilnije i sigurnije. Međutim, Mario i Božo su krenuli u tu avanturu baš zato što je sve bilo na početku. Imao je sreću da mu se otvorila mogućnost da paralelno s osnutkom Milleniuma ode raditi kao asistent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je postojao kolegij Promotivno komuniciranje te namjera da se pokrene izučavanje i odnosa s javnošću. To ga je natjeralo da brže upija znanje iz svijeta, čita literaturu, prati, putuje svijetom učeći teoriju i praksu odnosa s javnošću.

Za dva desetljeća prof. dr. Božo Skoko je napravio upečatljivu karijeru u teoriji i praksi odnosa s javnošću. Millenium promocija je izrasla u jednu od najuspješnijih komunikacijskih agencija na hrvatskom i regionalnom tržištu. Prati i stvara trendove, širi optimizam u industriji, sarađuje sa drugim agencijama na projektima koji su multidisciplinarni i traže sinergiju komunikacijskih specijalnosti.

Ima više od godine dana kako su mi na konferenciji PR Days Mostariensisu Mostaru za uho zapele neke činjenice koje je Božo iznio u svom predavanju. Od tada želim da o tome razgovaramo za Media Marketing, ali nam se termini za taj razgovor nikako nisu mogli poklopiti. Pa i kad smo se našli i dugo razgovarali u zagrebačkom Sheratonu, objavljivanje intervjua je sačekalo neko vrijeme. Valjda dok su se moje misli sredile. Tako to nekad ide samo od sebe. Da ovo bude jedan od prvih intervjua u godini u kojoj Millenium obilježava dvadeset godina od svog osnutka.

Zbog dužine teksta odlučili smo ga podijeliti u dva dijela.

Intervju možete pročitati na portalu Media Marketing: http://www.media-marketing.com/intervju-dana/bozo-skoko-1-u-odnosima-s-javnoscu-nije-pametno-svastariti-jer-ako-ste-ekspert-za-sve-onda-niste-nizasto/