Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Profil lidera za 21. stoljeće

Kakvog predsjednika trebamo?

Moćna američka nacija ove jeseni bira svoga predsjednika. Relativno mladi tamnoputi demokrat Obama ili ratni veteran u zrelim godinama, republikanac McCain, dobit će povjerenje američkih građana a time i čast upravljanja najmoćnijom državom suvremenog svijeta. Novoizabrani predsjednik ujedno će postati simbol suvremene Amerike, oličenje američkog naroda na kraju prvog desetljeća 21. stoljeća. Njih dvojica su uspjeli nadigrati desetke sposobnih i uspješnih političara i zadobiti povjerenje svojih stranačkih kolega. Što je tajna njihova uspjeha?

Hrvatsku još ne trese predizborna groznica ali mediji, stranke i interesne skupine već mjesecima stidljivo puštaju probne balone s imenima potencijalnih kandidata za trećeg hrvatskog predsjednika. Tko bi mogao naslijediti hrabrog i pomalo otresitog Tuđmana te nasmijanog i neformalnog Mesića? Trenutačno je teško i prognozirati! Hrvatska će zato sljedeću godinu dana očito biti u potrazi za novim liderom, kojemu bi mogla pripasti ova državnička čast. Pred očima su nam mnogobrojna poznata imena s političke scene, uglednici iz znanosti i kulture, uspješni menadžeri i zvijezde show-businessa… Međutim, mnogima se nameće pitanje kako prepoznati potencijalnog vođu među njima, koji će donijeti dobro hrvatskom narodu i voditi Republiku Hrvatsku sigurnim koracima u sretniju budućnost.

Hrvatska u godinama s kojima ćemo se susresti, treba lidera a ne tek običnog predsjednika. Naime, jasno je da svaki predsjednik, premijer ili ministar automatski ne postaje lider. Zato je potrebno mnogo više od korektnog obnašanja dužnosti, uspjeha u radu, stranačke podobnosti i odsustva skandala…

Što čini lidera?

Što je ono što čini lidera, pretvarajući ga od običnog predsjednika, premijera ili pokrajinskog guvernera u simbol nacije i čovjeka koji će diljem svijeta buditi pozitivne osjećaje i asocijacije, pridonoseći tako imidžu vlastite zemlje. Što je njegova glavna snaga? Mnogi autori tvrde kako je riječ o karizmi. Naime, iako mnogi političari mogu uspješno voditi državu i postizati političke i gospodarske ciljeve u korist svoga naroda, ukoliko nemaju karizmu i specifičnu prepoznatljivost, ne predstavljaju puno u globalnoj javnosti i brzo padaju u zaborav. Jedna od definicija kaže kako je lider osoba koja svojom karizmom istovremeno drži cijeli državni aparat na okupu, gura ga naprijed i inovira; cijelu državu motivira i potiče da ide naprijed te svojom karizmom upravlja narodom. Narod mu vjeruje, potiče ga, slavi i kudi za određene promašaje. Logično se nameće pitanje – kako to postiže?

Preuzmite cijeli tekst ovdje