Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Projekt brendiranja BiH

Predstavljene strateške smjernice za brendiranje Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i zaklade Friedrich Ebert, a u nazočnosti predsjednika predsjedništva Mladena Ivanića, dr.Božo Skoko predstavio Stateške smjernice za brendiranje BiH.

U sklopu konferencije „Utjecaj imidža BiH na privredni rast i razvoj države“, koja je održana u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i njemačke zaklade Friedrich Ebert, a na kojoj su o nužnosti poboljšanja imidža Bosne i Hercegovine u svijetu govorili predsjedavajući predsjedništva Mladen Ivanić i zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon, predstavljene su i konkretne strateške smjernice za brendiranje BiH. Autor tog strateškog dokumenta jedan je od vodećih hrvatskih i regionalnih stručnjaka za upravljanje imidžom država prof.dr. Božo Skoko sa Sveučilišta u Zagrebu i agencije Millenium promocija. Zahvaljujući potpori zaklade Friedrich Ebert, tijekom proteklih nekoliko godina proveden je niz istraživanja javnog mnijenja u BiH kako bi se utvrdila međusobna percepcija Bošnjaka, Hrvata i Srba te njihov odnos prema sadašnjosti i budućnosti BiH, a potom i istraživanja imidža ove države u susjedstvu. Na temelju tih saznanja provedena je rasprava s vodećim bosanskohercegovačkim stručnjacima te napravljena dodatna istraživanja mišljenja eksperata kako bi se utvrdilo koji su to identitetski potencijali Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojima bi ova zemlja mogla postati poznatija u svijetu. Zahvaljujući takvom metodološkom pristupu postignuta je visoka razina suglasja, ne samo među pripadnicima različitih naroda u BiH već i među stručnjacima koji se bave turizmom, privredom ili promocijom. Stoga ovo izdanje predstavlja ključni dokument u daljnjim aktivnostima vezanim uz upravljanje identitetom i imidžom BiH.

Prema istraživanju koje je predstavio profesor Skoko, a koja je realizirala Millenium promocija, građani smatraju kako su najveći aduti Bosne i Hercegovine u stvaranju novog identiteta i međunarodnom pozicioniranju – mentalitet ljudi, gostoljubivost i otvorenost te prirodne ljepote i prirodna raznolikost. U nešto manjoj mjeri velikim prednostima BiH građani smatraju i njezinu multikulturalnost, susret različitih kultura i vjera te pozicioniranost na raskršću Istoka i Zapada. Najboljim integrativnim faktorom, koji bi još bolje mogao povezati sva tri naroda u osmišljavanju zajedničke budućnosti građani smatraju međusobno poslovanje i suradnju kroz posao, potom kulturu i kulturnu suradnju. Tek 16% Bošnjaka te po 10% Hrvata i Srba vjeruje kako politika može biti integrativni faktor.

U susjednim zemljama Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva po ratu i ratnim posljedicama, a potom po svojoj gastronomiji i jedinstvenom načinu života. U svijetu je uglavnom nepoznata ili ju se povezuje s ratom, međuetničkim problemima i nefunkcioniranju.

Stručnjaci koji su sudjelovali u projektu osmišljavanja BiH kao brenda smatraju kako bez suštinskih reformi i promjena na terenu teško se može očekivati promjena imidža u svijetu. To podrazumijeva funkcionalnije vlasti, promjenu mentaliteta ali i odnosa prema vlastitoj zemlji, potom razvoj gospodarstva, kvalitetniju turističku ponudu i bolju infrastrukturu. U strateškom dokumentu naveden je niz bosanskohercegovačkih atrakcija, manifestacija, destinacija, kulturoloških znamenitosti i velikana, oko kojih postoji suglasje i koji bi se mogli iskoristiti u promociji države u svijetu. Također su prikazani načini i trendovi u brendiranju, odnosno promociji država, što postaje prioritetom mnogih vlada budući da je dokazano kako se imidž države izravno odražava na izvoz proizvoda, privlačenje turista, strane investicije i sl.

„Brendiranje Bosne i Hercegovine kao postkonfliktne države prilično je izazovan posao. Međutim, unatoč trostrukom pogledu na sadašnjost i budućnost ove zemlje postoje jasni i prepoznatljivi elementi koje sva tri naroda dijele i na koje su ponosni, pa to može biti početak. Naime, važno je postići konsenzus oko toga po čemu je BiH posebnija od drugih i što je njezina konkurentska prednost u okruženju ali i Europi. Zatim treba pronaći načine kako će privući globalnu pozornost te ispričati priču o tim posebnostima i tako neutralizirati ratne asocijacije. No, da bi u tome uspjeli nije dovoljno samo šminkati stvarnost ili se prikazati u dobrom svjetlu. Bez konkretnih pomaka u politici i gospodarstvu, ponašanju i ponudi, te osvješćivanju vlastitih potencijala bila bi to propaganda kratkog daha.“ – izjavio je Skoko, koji je vodio istraživački tim njemačke zaklade Friedrich Ebert te čija se knjiga „Država kao brend“ smatra svojevrsnom biblijom brendiranja suvremenih država.

Predstavljanje smjernica popraćeno je panel raspravom, koju je predvodio poznati novinar Goran Milić, a u kojoj su sudjelovali Enisa Bekto, jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih poduzetnica, generalna direktorica Bekto Precise, Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH te Dragan Milović, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Razina sudionika ovog skupa kao i činjenica da je projekt predstavljen na dan kad je Europska komisija otvorila europske perspektive Bosni i Hercegovini kroz aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulijeva nadu da će se stvari po pitanju poboljšanja imidža Bosne i Hercegovine ipak pokrenuti. A već za nekoliko mjeseci BiH će imati sjajnu priliku predstaviti se svjetskoj javnosti u prilici posjeta sve popularnijeg pape Franje.