Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Projekt brendiranja Bosne i Hercegovine

Predstavljene javnosti smjernice za brendiranje Bosne i Hercegovine

U Banja Luci su, u organizaciji njemačke zaklade Friedrich Ebert, predstavljene javnosti strateške smjernice za brendiranje Bosne i Hercegovine koje je izradio tim na čelu s dr.sc. Božom Skokom. Riječ je o ključnom dokumentu za razumijevanje važnosti brendiranja te otkrivanje identitetskih potencijala BiH.

Baš u trenuku stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, u Banja Luci su, u organizaciji njemačke zaklade Friedrich Ebert, predstavljene javnosti strateške smjernice za brendiranje Bosne i Hercegovine koje je izradio tim koji je vodio regionalni stručnjak za identitet i imidž država dr.sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te konzultant agencije Millenium promocija.
O istraživanjima, studiji i važnosti brendiranja Bosne i Hercegovine govorili su: dr.sc. Radomir Nešković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, dr.sc. Mladen Mirosavljević, profesor javnog mnijenja na Banja Luka Collegu i Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.ba.
„Ovo je rezultat višegodišnjeg projekta. Naime, Friedrich Ebert Stiftung još 2010. pokrenuo je niz istraživanja vezanih uz identitet i imidž Bosne i Hercegovine, kako bi se utvrdila međusobna percepcija Bošnjaka, Hrvata i Srba te njihov odnos prema sadašnjosti i budućnosti BiH, a potom istražio imidž naše države u susjedstvu. Na temelju tih saznanja provedena je rasprava s vodećim bosanskohercegovačkim ekspertima iz raznih oblasti, kako bi se utvrdilo koji su to identitetski potencijali Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojima bi ova zemlja mogla postati poznatija u svijetu i započeti proces brendiranja.“ – ističe Tanja Topić, voditeljica ureda zaklade u Banja Luci. Zahvaljujući takvom metodološkom pristupu postignuta je visoka razina suglasja, ne samo među pripadnicima različitih naroda u BiH već i među turističkim djelatnicima, privrednicima, diplomatima… Stoga publikacija „Strateške smjernice za brendiranje BiH“ predstavlja ključni dokument u daljnjim aktivnostima vezanim uz upravljanje identitetom i imidžom BiH, naglašeno je na predstavljanju.
„Bosnu i Hercegovinu se u globalnoj javnosti još povezuje isključivo s ratom, posljedicama sukoba, problemima i nefunkcioniranjem države. Ukoliko BiH želi nesmetano napredovati prema članstvu u Europskoj uniji, privući turiste i investicije te osigurati tržište za svoje proizvode mora promijeniti tu sliku, odnosno osvijestiti potencijale i prednosti i predstaviti ih svijetu. Jasno, to podrazumijeva promjenu ponašanja i komuniciranja, ali i konkretne projekte i akcije.“ – naglasio je dr. Skoko.
Istraživanja su pokazala kako građani BiH, podjednako u sva tri naroda, najvećim potencijalima u brendiranju Bosne i Hercegovine smatraju specifičan način života, povezan s gostoljubivošću, otvorenošću, humorom te kvalitetnom gastronomijom, potom prirodne ljepote, multikulturalnost, odnosno susretište različitih religija i kultura. Stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanjima smatraju da ne treba bježati ni od rata, jer se on ne može ignorirati a može biti osnova za odašiljanje poruka mira, suradnje i tolerancije u suvremenoj Europi. Najveće prepreke su nefunkcioniranje države, nepostojanje konsenzusa oko budućnosti BiH ali i nekvalitetna podrška onima koji stvaraju nove vrijednosti u gospodarstvu, turizmu i sl.
Bosna i Hercegovina je zemlja iznimnih prirodnih atrakcija, poput rijeka, jezera, planina pa čak i jedne očuvane prašume. Premrežena je povijesnim lokacijama na kojima su očuvane stare utvrde – od antičkog nasljeđa i srednjeg vijeka te vremena obrane od Turaka do islamske baštine. Mnoge manifestacije se već nalaze na kulturnoj karti Europe, a simboli poput mostarskog Starog mosta, sarajevske Baš čaršije, svetišta u Međugorju svjetski su poznati brendovi. „Za ljude s Istoka ona je zanimljiva kao prva zemlja Zapada, onima sa Zapada privlačan je orijentalni štih. To je adut kojeg nema nijedna druga zemlja. U ovoj se državi kao nigdje u Europi susreću kršćanstvo i islam, odnosno pravoslavni istok i katolički zapad, srednja Europa, Balkan i Mediteran, što se odrazilo na kulturu, mentalitet i način života. Vrijeme je da tu različitost i raznolikost, koja je dugo bila izvor konflikta, BiH preokrene u svoju korist - ističe dr. Božo Skoko, napominjući kako će to biti dug proces jer će puno ovisiti o promjenama na terenu. Profesor Nešković je ukazao na važnost političke volje kao preduvjeta pokretanje reformi ali i konsenzus oko izgradnje imidža među političarima. Pozitivno je, dodaje, što su smjernice već predstavljene predsjedavajućem predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću nedavno u Sarajevu, koji je izrazio nezadovoljstvo postojećim imidžom BiH te spremnošću da se krene u akciju.

Predstavljena publikacija sadrži temeljit pregled ključnih teorija, strategija i taktika u brendiranju država, potom ključna razmišljanja građana Bosne i Hercegovine o sadašnjosti i budućnosti ove države, stajališta vodećih domaćih i regionalnih stručnjaka o mogućnostima, potencijalima i preprekama na putu eventualnog brendiranja BiH, kao i svojevrsni katalog identitetskih potencijala Bosne i Hercegovine i njezinih naroda. Stoga predstavlja konkretne upute i alate za pristup brendiranju države. Zato smo uvjereni – kažu organizatori - da će ovaj priručnik biti koristan alat svim dobronamjernim akterima prilikom promišljanja bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i njezinih stanovnika te planiranju konkretnog procesa brendiranja, koji je pak neophodan želi li ova država zauzeti kvalitetnije mjesto na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj pozornici.