Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Prvi hrvatski priručnik o odnosima s javnošću

Prvi hrvatski priručnik za odnose s javnošću, knjiga "Razumijevanje odnosa s javnošću" autora dr. sc. Bože Skoke sadrži eseje i praktične upute za upoznavanje PR-a i njegovu praktičnu primjenu u praksi te osobna iskustva i svjedočanstva hrvatskih PR-ovaca

Božo Skoko: Priručnik za razumijevanje odnosa s javnošću, Novelti Millenium, Zagreb, 2006., str. 336. meki uvez (izdanje rasprodano!)

recenzenti: dr.sc. Dejan Verčič i dr.sc. Zoran Tomić
urednici: dr.sc. Marinko Jurčević i dr.sc. Ivan Tanta
dizajner: Tihoni Brčić

Knjiga donosi više od 40 eseja i stotinjak praktičnih uputa za upoznavanje struke odnosa s javnošću i snalaženje u jednom od najpoželjnijih zanimanja današnjice.
Tko se može baviti odnosima s javnošću? Zašto je PR važan za uspjeh tvrtke? Upravljanje komuniciranjem – potreba i izazov modernog poslovanja. Korporacija i društvena odgovornost. Image – početak i ishodište djelovanja odnosa s javnošću. Kako ući u svijet odnosa s javnošću? Zašto žene vladaju PR svijetom? Zašto se uz odnose s javnošću veže kontroverze? Javnost i javno mišljenje kao pokretači odnosa s javnošću. Kako kreirati i odaslati poruku o sebi i svojim aktivnostima. Mjerenje uspješnosti u odnosima s javnošću. Ulagati u oglašavanje ili odnose s javnošću? Kako stvoriti odjel odnosa s javnošću u poduzeću? Imati vlastite PR stručnjake ili angažirati PR agenciju? Biti glasnogovornik. Kako graditi osobni PR. Tehnike i zamke konferencije za novinare. Kako pripremiti i održati dobar govor? Kreiranje događaja i upravljanje njima...
To su samo neka od poglavlja ove zanimljive knjige, koja na jednostavan i razumljiv način čitatelju približava kompleksan svijet odnosa s javnošću.
Posebna vrijednost knjige je i dodatak u kojem poznati hrvatski stručnjaci za odnose s javnošću iznose svoje dojmove o struci (Kristina Laco, Dubravka Jusić, Daria Mateljak Bartulin, Mario Petrović, Mihovil Bogoslav Matković, Marina Čulić Fischer, Davor Huić, Vlatka Škorić, Drenislav Žekić, Boris Hajoš, Ivica Žigić, Maja Weber, Sandro Baričević, Aleksandra Kolarić, Željko Jelić, Sanja Bach, Krešimir Macan, Ksenija Žlof, Ksenija Renko i drugi). Sjajan presjek i analiza stasanja odnosa s javnošću u Hrvatskoj.

Iz recenzija:

Jučer je bio oklop. Danas su to zračne snage. Jučer je bilo oglašavanje. Danas su to odnosi s javnošću. Nitko nije bolje shvatio logiku ovih činjenica autora ove knjige. Skoko, kao jedan od vodećih praktičara odnosa s javnošću u Hrvatskoj i regiji, umjetnosti odnosa s javnošću već godinama dodaje i teorijski i znanstveni okvir. Sagledavajući knjigu Razumijevanje odnosa s javnošću s ta dva aspekta sjetim se Setha Godina, koji u Plavoj kravi konstatira kako se osjeća «vrlo dobro loše». U kontekstu Godinovog promišljanja knjiga Bože Skoke uistinu nije vrlo dobra. Ona je izvrsna, dakle odlična. Kao recenzent ne trebam knjigu preporučivati širokoj javnosti. Njezin sjajno odabran okvir, sadržaj i stil pisanja jamče joj uspjeh, a iza svega stoji, što je jako bitno, image već afirmiranog stručnjaka.

dr. sc. Zoran Tomić

Odnosi s javnošću određuju što trebamo raditi i što bi trebali drugi o nama pričati. Počinju od djela da bi prešli na riječi (i slike). Tko smo, u velikoj mjeri slijedi iz toga s kim smo, i u kakvim smo odnosima. Naše društvo određuje našu osobnost.
Civilizacija se odražava u civiliziranosti odnosa među ljudima i njihovim organizacijama. Nekad je pripadala samo odabranima, danas je posjeduju svi. Zato se PR-ovci moraju posebno pozabaviti pitanjem, kako se postavljati i kako se ponašati u javnosti i za javnost. To znanje i ta sposobnost nisu prirođeni niti dolaze sami od sebe – civilizaciju treba učiti: u poslu, u politici, u društvenom životu. Odnosi s javnošću civiliziraju javne društvene odnose da se ne svedu na trgovinu i ratovanje. Nije ni čudo da nam na našim prostorima toliko nedostaju.
Kolega Božo Skoko je napisao knjigu koju moraju pročitati ne samo svi koji se žele baviti s odnosima s javnošću nego i svi korisnici njihovih usluga: menadžeri, političari i drugi.

dr. sc. Dejan Verčič