Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Šarm i tegobe moderne diplomacije

Globalizacija i razvoj komunikacija zauvijek su promijenili ulogu modernog diplomata

KAŽE SE DA DIPLOMATI PROVEDU JEDNU POLOVICU svog radnog vremena zabavljajući druge diplomate, a drugu polovicu bivajući zabavljani od njih. Prisjetimo li se svih onih primanja, crnih odijela, čaša šampanjca, limuzina sa CD oznakama, diplomatskog imuniteta, raskošnih rezidencija i kurtoaznih razgovora, gotovo da bismo se mogli i složiti s tom tvrdnjom. Međutim, ako zagrebete ispod površine, onda ćete shvatiti kako se diplomatska služba posljednje desetljeće uvelike izmijenila u globaliziranom svijetu, pa je pomalo izgubila i na svojoj romantičnosti, koju je obilježavala stoljećima.

Iako se na prvi pogled čini kako je riječ o vrlo zabavnom zanimanju, diplomacija traži mnogo odricanja, inteligencije i mudrosti, široko obrazovanje, fleksibilnost, upućenost u sva relevantna društvena i politička zbivanja te pronicljivost u donošenju odluka… A, posebno jako puno rada, ako želite profesionalno obnašati svoju dužnost.

Nekada je to zanimanje bilo puno lagodnije, ali globalizacija i razvoj komunikacija učinili su svoje i zauvijek promijenili ulogu modernog diplomata, koji više nije samo prijenosnik informacija između dviju vlada.

Preuzmite cijeli tekst ovdje