Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Skoko predstavlja Hrvatsku u Južnoj Koreji

Na Svjetskom samitu 2020. u organizaciji Universal Peace Federation, koji je održan u Seulu, od 3. do 7. veljače 2020. Hrvatsku je predstavljao dr.sc. Božo Skoko, među 2.700 uzvanika iz 170 zemalja svijeta.


Kako su ondje zastupljeni bivši državnici iz cijeloga svijeta, ove godine pozivnice su dobila i dvojica bivših hrvatskih predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović. A među uglednicima iz javnog i akademskog života organizatori tog prestižnog događaja izabrali su kao predstavnika Hrvatske komunikacijskog stručnjaka i profesora strateškog komuniciranja dr.sc. Božu Skoku sa Sveučilišta u Zagrebu i ujedno gostujućeg profesora Sveučilišta u Mostaru.

Tradicionalna mirovna konferencija, koja je sazvana u vrijeme pojačane globalne zabrinutosti za sigurnost, okuplja političke i vjerske lidere, predstavnike akademske zajednice i nevladinog sektora te priznate stručnjake s područja medija, kulture i umjetnosti. Očekuje se dolazak više od dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima će biti aktualni i bivši šefovi država, utjecajne prve dame, dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici vodećih svjetskih medija i poslovni lideri, a tema ovogodišnje konferencije je „Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti“. Potičući interdisciplinarni i multi-sektorski dijalog usmjeren na traženje rješenja za kritične svjetske probleme i postizanje mira u svijetu, konferencija i niz popratnih događanja će se baviti pitanjima mira, sigurnosti i razvoja. A globalni lideri će razgovarati o tim temama s nacionalne, regionalne i globalne perspektive.

Inače, konferencije UPF-a, koji ima savjetovani status pri Ujedinjenim narodima, a čije je predstavnike prošle godine primio i papa Franjo, naglašavaju važnost etičkih i duhovnih vrijednosti u međunarodnim odnosima, važnost timskog rada, odgovornog vodstva i dobrog gospodarenja povjerenim dobrima.

Ovogodišnji Svjetski samit održat će se u čast stogodišnjice suosnivača dr. Sun Myung Moona (1920. - 2012.) i bit će do sada najambiciozniji pothvat UPF-a, zbog čega se očekuje dolazak iznimno utjecajnih sudionika, koji bi mogli pokrenuti pozitivne promjene u svojim zemljama i svijetu.


Uz bivše hrvatske predsjednike Mesića i Josipovića, želja organizatora bila je ugostiti i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, što zbog završetka mandata i priprema za primopredaju dužnosti nije bilo moguće.

Profesor Skoko, čiji je fokus znanstvenih istraživanja upravljanje komuniciranjem, te identitetom i imidžom država u suvremenim međunarodnim odnosima, objavio je niz istraživanja i studija, koji se bave fenomenom pomirenja i izgradnje post-konfliktnih odnosa među narodima na području bivše Jugoslavije. Među ostalim, u suradnji s njemačkom zakladom Friedrich Ebert Stiftung u BiH objavio je niz istraživanja i publikacija koji se bave fenomenom brendiranja Bosne i Hercegovine. Kao publicist i suradnik niza projekata na području kulture i duhovnosti, prepoznat je i kao promicatelj suradnje i izgradnje mostova u podijeljenom hrvatskom društvu, kažu organizatori.

Koordinatorica UPF-a za Hrvatsku Ji Suk Baek, poznata korejska umjetnica, koja više od 25 godina radi na razvijanju međusobnih odnosa i prijateljstva te promicanju gospodarske i turističke suradnje između Južne Koreje i Hrvatske, kaže kako će Svjetski samit 2020. u Seulu biti najveći međunarodni, međurasni i inter-religijski nevladin događaj, koji se ikada dogodio u povijesti Južne Koreje. „Bilo nam je jako važno da Hrvatska bude na kvalitetan način zastupljena na ovom samitu.

Vjerujem da mir i prosperitet mogu doći kada poštujemo naše međusobne razlike i kada zajedno radimo na ostvarenju univerzalnih vrijednosti.“ – kaže Baek, te dodaje kako ima ogromno poštovanje prema velikim naporima UPF-a na stvaranju platforme za dijalog između različitih kultura, nacija i vjera te vjeruje da će hrvatski predstavnici na samitu donijeti taj entuzijazam i inspiraciju natrag u Hrvatsku.