Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

STIHIJSKA PROMOCIJA: Imidž Hrvatske još je i dobar s obzirom na to da nema strategije

ANALIZA: Kako države Europske unije percipiraju Hrvatsku a kako im se Hrvatska predstavlja

Hrvatska će, gotovo je sigurno, postati punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013. Zato je krajnje vrijeme da se zapitamo kako će nas za pola godine dočekati ta stara Europa.

Hoće li raširenih ruku pozdraviti dolazak nove članice, koja je oduvijek pripadala zapadnoeuropskom kršćanskom kulturnom krugu, kako smo si često tepali posljednja dva desetljeća ili će nas primiti kao siromašnog tranzicijskog susjeda, s blagim negodovanjem pojedinih članica pa i zluradim komentarima nekih političara i medija.

Znamo da se prvi dojam može ostaviti samo jednom. A Hrvatska baš ne čini puno da se na kvalitetan način predstavi budućim sustanarima i zadobije blagonaklonost europske javnosti. Isto tako znamo da građani Europe imaju i loših iskustava s proširenjem pa ne možemo očekivati da ćemo automatski postati poštovana i cijenjenja 28. europska zvjezdica.

Iako su Rumunjska i Bugarska primljene u EU još 2007. i danas ih se promatra kao države koje ondje nisu smjele biti ali eto popustilo im se iz samilosti ili političkog pragmatizma.

Hoće li dakle, Hrvatska biti percipirana kao dio tog kluba siromašnih i nedovoljno europeiziranih pridošlica ili će ući na velika vrata, kao regionalni lider koji je uspješno položio sve propisane zadatke i napravio tražene reforme a pritom u miraz donosi lijep komadić slabo naseljenog europskog prostora, sa zavidnom kulturnom i prirodnom baštinom?

Preuzmite cijeli tekst ovdje