Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Što Hrvatska nosi Europi u miraz?

Europe Travel News nedavno je objavio kako je Hrvatska jedan od najljepših dijelova Europe. To je tek jedna u nizu pohvala upućenih na račun ljepota i bogatstava Hrvatske u vodećim europskim medijima.

Europa je očito svjesna što ima nadomak ruke i što će dobiti ulaskom «male» Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatska nije tek mali komadić europskog kontinenta. Ona ima najčišće more na Mediteranu, jednu od najosebujnijih i najrazvedenijih obala, više od tisuću otoka s iznimnom kulturnom i povijesnom baštinom, očuvane planine i zdrave šume, plodne ravnice, jezera iznimne ljepote, posljednje močvare u Europi, čiste rijeke... A što je posebno važno Hrvatska je 4. europska velesila po zalihama zdrave pitke vode, koja će biti glavni strateški resurs budućnosti, nakon nafte.

Među prvima smo u Europi i po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, o čemu svjedoči čak 29 vrsta autohtonih domaćih životinja. Uz sve to, Hrvatska ima oko 1.800 000 ha obradivog zemljišta, idealnog za proizvodnju zdrave hrane, od čega je petina neiskorištena. Ekološki očuvane šume protežu se na površini od 2.080.000 ha ili 37% teritorija. Od toga 95% šuma su prirodne, što predstavlja posebno europsko prirodno bogatstvo.

Prirodne prednosti i ugodnu klimu nadopunjuje bogato povijesno i kulturno naslijeđe u svim dijelovima zemlje (od antičkih i srednjovjekovnih gradova do romaničkih, renesansnih i baroknih građevina). Prirodna i povijesna određenost te činjenica da Hrvatska spaja Srednju Europu, Mediteran i Balkan stvorili su na našim prostorima jedinstven način života, koji se, među ostalim, zrcali i u bogatoj gastronomiji. Tako Hrvatska svijetu nudi specifične autohtone proizvode koji zahvaljujući kvaliteti i posebnostima predstavljaju golem izvozni potencijal (istarski pršut, paški sir, slavonski kulen, istarski tartufi, jadranski jastozi i škampi, paška janjetina, malostonske kamenice, maslinovo ulje, velebitski med, hvarska lavanda, hrvatska vina...).

Hrvatska Europi i svijetu daruje iskonsku prirodu, jedinstven način života, iznimne gospodarske potencijale te inteligentne, marljive i srdačne ljude. Hrvatska je suprotnost uobičajenom stresnom načinu života razvijenog i sve zagađenijeg Zapada. Europa to lagano shvaća. Ali jesmo li mi svjesni – što imamo!?