Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

The best of Croatia

Po čemu je Hrvatska hit u svjetskim razmjerima?

Vodeći hrvatski stručnjak za imidž i branding Božo Skoko uhvatio se vrlo zahtjevnog zadatka: predstaviti najbolje od najboljeg što Hrvatska ima. Ispred vas je osobna karta Hrvatske kojom bismo se trebali prestavljati svijetu. Ispred vas je NJABOLJE IZ HRVATSKE.

Što Hrvatska znači u globaliziranom svijetu, u kojem se za bolju budućnost natječe više od 200 država? Uostalom što Hrvatska predstavlja Europskoj uniji kao potencijalna 28. članica? Ako gledamo po veličini teritorija ili broju stanovnika – ne baš puno! Naime, prema broju stanovnika Hrvatska se uspoređuje sa zemljama poput Jordana, Kirgistana, Libanona, Moldavije ili Norveške. Glede površine državnog teritorija možemo ju svrstati sa zemljama poput Slovačke, Litve, Dominikanske Republike, Kostarike, Šri Lanke ili Butana. Netko je izračunao kako se Hrvatska prema veličini svoga teritorija nalazi na 125. mjestu, a prema broju stanovnika negdje na 109. Potpuno je nevažno stojimo li na toj ljestvici koje mjesto bolje ili gore, ali već na prvi pogled postanemo pomalo pesimistični i zapitamo se – imaju li smisla svi naši ideali vezani uz Lijepu našu? Međutim, već na drugi pogled postajemo optimističniji jer u globalnom svijetu ni teritorij, ni stanovništvo više nisu parametri po kojima se procjenjuje moć pojedine zemlje. Sjetimo se samo moćnog Izraela, koji se prostire na površini od otprilike pola Hrvatske te ima oko 5 milijuna stanovnika…

Neki autori poput Josepha Nyea, o kojem sam već pisao na stranicama MADE IN-a idu korak dalje i tvrde da u stoljeću u kojem živimo, čak ni ekonomska, ni vojna moć neće utjecati na rejting zemlje u globalnim odnosima, već njezina meka moć, imidž ili karizma. Prema tome, svi su pozvani na globalnu utakmicu bez obzira na svoju veličinu, povijesnu važnost ili BDP! A u toj utakmici bodove donose i neke druge prednosti poput - očuvanosti prirode, kreativnosti nacije, bogatstva baštine, snage sportskih uspjeha, simpatičnosti, tradicije, radišnosti… A Hrvatska na svim tim područjima itekako ima što reći! Pa sad kad sve to imamo u vidu, onda možemo zaključiti kako Hrvatska Europskoj uniji u miraz ne nosi tek par postotaka teritorija ili zanemarivih 4 i pol milijuna stanovnika, već puno više od toga – ono što je mjerljivo ali i manje mjerljivo.

Preuzmite cijeli tekst ovdje