Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Tony Blair

Prvi predsjednik EU

Tony Blair, jedan je od najuspješnijih britanskih premijera, koji posljednje godine provodi kao međunarodni mirovni posrednik na Bliskom istoku, te rado viđen gost svjetskih političkih i gospodarskih foruma. Iako je napustio svoju premijersku funkciju pomalo omražen zbog potpore američkom predsjedniku Bushu tijekom napada na Irak, kako vrijeme odmiče čini se da Britanci, ali i Europljani općenito postaju svjesni dosega njegove vladavine. A njegov osmijeh, zagrnute rukave sa šalicom čaja u rukama, energičnost i polet pamti cijeli svijet. Baš kao i njegovih četvero djece, simpatičnu prvu damu Cherie, blizak odnos s princezom Dianom i prelazak na katoličku vjeru 2007.

Svojom simpatičnošću, jednostavnošću i pristupačnošću osvojio je 1994. srca britanskih ljevičara, kad je preuzeo Laburističku stranku, a 1997. i simpatije cijele Britanije. Tada je u velikom stilu započeo desetogodišnju vladavinu, kao istinsko osvježenje britanske politike. Ne samo da je utjecao na političke promjene, već je – zajedno s pokojnom britanskom princezom Dianom – pretvorio Britaniju iz mračne kolonijalne velesile u „cool“ državu. Čak će mu i najžešći oponenti priznati da se pokazao kao velik i uspješan premijer, lider i vizionar. Dobrim dijelom su za to bili zaslužni njegova karizma i dobro obrazovanje. Međutim, iza njegova uspjeha stajao je golem rad i odricanje te velika spremnost na stalno učenje i prilagodbu. A sve to dodatno je ojačala cijela mašinerija odnosa s javnošću i političkog marketinga.

Preuzmite cijeli tekst ovdje