Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je osam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

U Tuđmanovim vladama bila su čak 84 doktora znanosti, a danas...

Nekad i sad: Usporedba hrvatskih vlada

Može li aktualna hrvatska vlada s ovakvim ministrima izvući Hrvatsku iz krize i dati joj smisao i budućnost u novom europskom okruženju? Sudeći po njihovim kvalifikacijama, viziji, odlučnosti i dosezima koje smo vidjeli proteklih godinu dana (uz maksimalno četiri ministra izuzetka), značajniji preokret se može dogoditi samo uz pomoć čuda.

Jeste li se ikada zapitali - koga biste od njih zaposlili, kad biste imali privatnu tvrtku, nadajući se da će vam svojom sposobnošću, znanjem, prodornošću, vizijom i energijom priskrbiti uspjeh i neku dodatnu vrijednost? Prvi čovjek Nacionalnog foruma dr. Nikica Gabrić još je ljetos bio brutalno iskren izjavivši kako bi rijetki od njih našli posao na slobodnom tržištu.

Poznato je da ih je većina – prije ovih važnih dužnosti – živjela na državnom ili lokalnim proračunima ili je radila u vlastitoj stranci te nikada nisu osjetili što znači stvarati novu vrijednost, zarađivati na tržištu i boriti s birokracijom.

Kad gledamo životopise, ne samo aktualnih ministara, nego i većine saborskih zastupnika ili drugih dužnosnika, s pravom nam se nameće dvojba – kako to da za najobičnija radna mjesta od malih tvrtki do kojekakvih državnih institucija, svaki kandidat mora udovoljiti određenim kriterijima, od stručne spreme i radnog iskustva do poznavanja stranih jezika, informatičke pismenosti i komunikacijskih vještina, a jedino za političke dužnosti ne morate imati baš nikakve preduvjete.

Možete biti neobrazovani i nekulturni, ne morate se uopće znati služiti računalom, ne morate imati baš nikakvo iskustvo u onome što radite makar cijela zemlja zbog vašeg nesnalaženja snosila posljedice... I bez problema možete postati gradonačelnik, saborski zastupnik a i ministar. I možete odlučivati o sudbini četiri i pol milijuna građana i budućnosti ove zemlje, iako objektivno ne bi mogli voditi ni tvrtku s trideset zaposlenih. A za razliku od poduzetnika i menadžera, koji za svoje propuste i promašaje moraju odgovarati, u politici tek rijetki odgovaraju za pogrešne odluke.

Preuzmite cijeli tekst ovdje