Božo Skoko

dr.sc. Božo Skoko

Božo Skoko je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću te obnaša dužnost voditelja poslijediplomskog studija Odnosi s javnošću. Uz odnose s javnošću bavi se istraživanjem identiteta i imidža država te fenomenom brendiranja. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment te dugogodišnji konzultant za strateško komuniciranje i brendiranje destinacija. Bivši je novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga te više od sedamdeset znanstvenih radova.
  • Pratite me na društvenim mrežama
  • facebook icon
  • facebook icon

Važno je upravljati imidžom

Intervju s dr. Božom Skokom za magazin vojvođanskih Hrvata "Hrvatska riječ" o važnosti identiteta i imidža, odnosima Srbije i Hrvatske, te mogućnostima unapređenja položaja manjina...

Ukoliko poštujemo definiciju, odnosi s javnošću (popularni PR) su znanstvena disciplina koja stvara i održava reputaciju, s ciljem da se ostvari razumijevanje i podrška, kao i da se utječe na mišljenja i ponašanja ciljanih javnosti. Naravno, osim metodološki utvrđene znanstvene discipline, odnosi s javnošću su i vještina pristupa i ponašanja kojima se utječe na javnost. Može zvučati orwellovski, no svatko od nas (dakle – javnost) pozvan je razložno ocijeniti uspjeh PR stručnjaka.

Razgovor s dr. sc. Božom Skokom, jednim od njih, teško je uobličiti, tematski te profesionalno ograničiti, jer je riječ o osobi čije mišljenje je nezaobilazno u pokušajima razumijevanja skoro svih tipova odnosa u suvremenom hrvatskom društvu. Spektar tema gdje je njegovo mišljenje relevantno počinjemo pitanjima slike (image) koju o sebi predstavljamo drugima, a dotičemo se i niza aktualija glede odnosa naše matične i domicilne države, te većinskih i manjinskih naroda koji u njima žive. Nada da će normaliziranje tih odnosa prerasti u realnost bolje i vidljivije suradnje može, nadamo se, uskoro postati čvršća. Dr. Skoko pokušava predočiti preduvjete i temelje te nade.

Cijeli intervju pročitajte na stranicama Hrvatske riječi: http://www.hrvatskarijec.rs/vijest/4531/Upravljati-svojim-imidzom/